Biografia


El Grup d’havaneres Llops de Mar es forma com a tal a finals de 1984. Integrat per una colla d’amics, amants  del cant de taverna. El seu repertori esdevé un conjunt equilibrat on les melodies populars, havaneres, sardanes i valsets, fa que l’espectador quedi immers dins la màgia de les nits d’havaneres de casa nostra.
De la ma del Mestre compositor i acordionista Salvador Dabau, actuen a la Fira Internacional de turisme de Milà, acompanyant al president de la Generalitat, l’any 1985. Després segueixen representant Catalunya a moltes altres contrades, Brussel·les, Londres, Holanda… rebent varis premis que formen el seu palmarès musical.


La formació la formen originalment, el tenor Ramon Arcusa de Girona, els barítons Josep Fernàndez (Pepe) de Sant Feliu de Guíxols i Carles Casanovas de Palamós. Els encarregats de fer la veu baixa són, en Narcís Bartra de Girona i en Pep Giró també de Sant Feliu de Guíxols i nebot d’en Pepe Fernàndez qui foren fundadors originals del grup. I per acabar, amb el contrabaix del mestre Narcís Suárez de Girona, el grup s’envolta de l’esperit nostàlgic i romàntic que defineix el cant mariner.


Al cap dels anys amb  molt de treball musical esdevé un dels grups de primera línia del mon de l’havanera. Durant tot aquest temps  la formació pateix algun canvi amb la incorporació d’en Francesc Garcia ( Xicu ) de Cadiz com a tenor i en Llucià Casellas al contrabaix. L’any 1995 ens deixà en Pepe Fernàndez d’una mort sobtada, llavors el grup queda orfe. Després de varis homenatges a qui fos el seu fundador i no amb menys dolor, agafa les regnes en Pep Giró nebot del primer, qui segueix endavant amb la formació incorporant nous talents, com a en Miquel Milla a l’acordió i l’Agustí Ballesteros a la guitarra i baríton.


Amb els anys passen per les seves files, per qui tenim un grat record; en Xarli al contrabaix i la Marta també a l’acordió en Francesc Rubiño qui va composar varies cançons enregistrades per el Llops de Mar en els seus últims treballs. En Llibori , l’Oscar, entre d’altres .
L’any 2011 ens deixà en Pep Giró i el grup queda sense capità, malauradament i malgrat els esforços dels seus últims integrants, s’acaba desfent l’any 2018.


A finals de l’any 2021 Jordi Giró fill d’en Pep, s’envolta de grans musics i amics, amb la mateixa il·lusió dels inicis i porta als escenaris la nova formació. Actualment integrada per, Mauri Campos com a director musical i guitarra, el Tenor Artur Jacomet, el cantautor Català Lluís Lozano, qui ens regala un repertori de composicions pròpies i en Jordi Giró com a Bariton i acordeonista.

 A tot això, esperem que el que està per venir sigui una gran aventura marinera i tinguem la sort de sentir el vostre caliu en les nostres actuacions. 

Ens veiem aviat!!

Jordi Giró i Estanyol
Fill d’un Llop de Mar